Wethouder Anjo Bosman ondertekent het Sportakkoord namens de gemeente Berkelland. Foto: Rob Stevens

Wethouder Anjo Bosman ondertekent het Sportakkoord namens de gemeente Berkelland. Foto: Rob Stevens

Breed gedragen sportakkoord ondertekend

Algemeen

EIBERGEN - Tussen vijf en zeven in de namiddag maakten maandag 65 vertegenwoordigers van verenigingen en instanties in het openluchttheater in Eibergen hun opwachting. Om keurig na elkaar corona-veilig in de buitenlucht hun handtekening te zetten onder het lokaal sportakkoord ‘Heel Berkelland Beweegt’. Daarmee ontstaat een breed draagvlak om Berkellanders aan het sporten en bewegen te krijgen.

Door Rob Stevens

Wethouder Anjo Bosman was de eerste die net voor vijven namens de gemeente haar handtekening zette. Als goede tweede, klokslag vijf uur, volgde Marieke van der Cruijsen namens Korfbalvereniging Olympia uit Borculo. Van der Cruijsen: ”Olympia gelooft in een goede samenwerking tussen verenigingen en andere organisaties die de sport een warm hart toedragen. Wij hebben nog geen concrete ideeën voor projecten. Maar dat komt vanzelf voort uit dit akkoord, verwacht ik. Olympia is bezig nu druk zich voor te bereiden op de komst van het Staringcollege op ons sportcomplex ‘De Wildbaan’ en de ontwikkelingen op het gebied van de sport die daaruit voortvloeien. Daar ligt nu even onze focus.”

Barbara Ulfman werkt voor ‘Achterhoek in Beweging’, één van de participanten in het akkoord. Ulman: “Het akkoord kent drie ambities. Er moet een toekomstbestendig sportlandschap gerealiseerd worden. Verder komt het accent ook op volwassenen te liggen, dat wil zeggen dat er ook een passend sportaanbod voor 18-plussers moet komen. Iets meer dan de helft van de inwoners ouder dan negentien jaar heeft namelijk overgewicht. Overgewicht wijst veelal op een ongezonde leefstijl en onvoldoende beweging. Tot slotte mikt het akkoord op een gezonde generatie. Waarbij de focus ook ligt op de betrokkenheid van diverse doelgroepen: bijvoorbeeld op kinderen met een motorische achterstand, op chronisch zieke kinderen en kinderen met een beperking, op kinderen van statushouders of uit gezinnen met een lage sociaal economische status en op kinderen uit het speciaal onderwijs.”

Gemeenten hebben vanuit het rijk voor de uitvoering van het Sportakkoord een budget beschikbaar. De hoogte is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Voor Berkelland is de komende drie jaar jaarlijks 30.000 euro beschikbaar. Dat geld wordt verdeeld over de drie projectgroepen die elk een eigen ambitie nastreven, én een overkoepelende stuurgroep. Het geld is bedoeld als smeermiddel, om niet gangbare vormen van samenwerking op het gebied van sport en bewegen te stimuleren. Om nieuwe initiatieven op gang te helpen, in samenwerking met maatschappelijke organisaties, verenigingen, zorgprofessionals, de gemeente, werkgevers en rolmodellen. Om activiteiten op gang te krijgen voor doelgroepen die tot dusver traditioneel niet makkelijk in beeld kwamen, met nieuwe partners waar ook nooit aan werd gedacht. Het sport- en beweeglandschap wordt opgeschud.

Mieke van der Cruijsen tekent namens korfbalvereniging Olympia '22 uit Borculo. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant