Kruidenhof Eibergen wint 'Groene Lintje'

Kruidenhof Eibergen wint 'Groene Lintje'

RUURLO - De vrijwilligers van de Kruidenhof te Mallum in Eibergen hebben het 'Groene Lintje' van 2020 gewonnen. De raadsfractie van GroenLinks Berkelland reikte zaterdag de onderscheiding uit tijdens het startsein van ‘De Groene Verbinding’ in Ruurlo. Uit handen van Stefan Nijhuis van GroenLinks Berkelland nam voorzitter Roel Heij van Stichting Kruidentuin Eibergen het Groene Lintje en de bijbehorende oorkonde en enveloppe met inhoud in ontvangst.

Door Jan Hendriksen

Vorig jaar besloot GroenLinks Berkelland om mensen of organisaties die zich in Berkelland inzetten voor milieu en duurzaamheid een ‘Groen Lintje’ te geven. Een jury onder leiding van oud-raadslid Stefan Nijhuis kende vorig jaar Jaap de Boer van ‘Helemaal Groen’ het eerste ‘Groene Lintje’ toe. Dit jaar liet de jury de keus vallen op de vrijwilligers van de Kruidenhof te Mallum in het het beschermde dorpsgezicht Mallumsche Molen. “Ze verdienen het lintje omdat ze al sinds 2004 met elkaar een prachtige kruidenhof in stand houden waar kinderen en ‘grote mensen’ kunnen genieten van en worden voorgelicht over het gebruik van kruiden en andere planten. De vrijwilligers maken zichtbaar hoe je respect voor de natuur kunt verbinden met plezier in de natuur”, aldus Nijhuis.

Metamorfose
Kruidenhof te Mallum staat aan de vooravond van een groot vernieuwings- en renovatieproject. Het voorterrein, het bezoekerscentrum met overkapping, de paden en het theater zullen een ware metamorfose ondergaan. Ook komen er meer plekken met ruimte voor activiteiten voor kinderen, evenals een klein voedselbos. “Met deze grondige aanpak hopen we voorlopig toekomstbestendig te zijn”, zo verklaarde Roel Heij tijdens de uitreiking.
Voor het project Kruidenhof te Mallum BIO (Blijvend in ontwikkeling) hebben diverse fondsen en de gemeente Berkelland inmiddels financiële toezeggingen gedaan. Dit is nodig als cofinanciering voor de Europese LEADER-bijdrage van 60.000 euro. Van de gemeente Berkelland werd hetzelfde bedrag verwacht en dat is inmiddels toegezegd. Er lopen nog andere subsidieaanvragen, en er zijn al toezeggingen binnen van het VSB Fonds (30.000 euro), Oranje Fonds (10.000 euro), Prins Bernhard Cultuurfonds (2500 euro), de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (5000 euro) en het Rabo Coöperatiefonds (10.000 euro).
De Kruidenhof draagt zelf 20.000 euro bij met zelfwerkzaamheid van vrijwilligers. De totale kosten van het project bedragen een kleine 250.000 euro. De resterende gelden moeten komen uit nog lopende subsidieaanvragen en een nog op te zetten crowdfundingsactie. Roel Heij: “Naar verwachting begint de uitvoering van het werk komend voorjaar. Het zal ongeveer een jaar in beslag nemen. De plannen zijn samen met lokale ondernemers voorbereid en zorgen ook voor lokale werkgelegenheid.”

Ondersteuning
De uitreiking van het ‘Groene Lintje’ werd gecombineerd met het planten van een boom aan de Enkeerdlaan in Ruurlo. Het planten van de boom was een initiatief van een aantal inwoners uit Ruurlo onder de naam ‘Groen Verbinding’. De fractie van GroenLinks Berkelland ondersteunt dit initiatief en heeft daarom ook een financiële bijdrage gegeven voor de aankoop van de boom.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden