Plezier & Passie in Eibergen
Marlon Groot Zevert met rechts naast haar het werk 'Stay patient en trust you journey'. Foto: Rob Weeber
Marlon Groot Zevert met rechts naast haar het werk 'Stay patient en trust you journey'. Foto: Rob Weeber

Plezier & Passie in Eibergen

BERKELLAND/EIBERGEN - Marlon Groot Zevert uit Eibergen is de tweede Berkellandse kunstenaar die in het vrijetijdsprogramma Plezier & Passie van RLT 4 verschijnt. Afgelopen week werden de opnames in haar atelier thuis gemaakt. De uitzending is op zondag 13 december 16.00 uur. Herhalingen volgen op 19 december en 13 februari 14.00 uur.

Marlon (1986) is autodidact en begon met schilderen omdat een oud-collega haar zo’n vijf jaar terug aanraadde om ook eens schilderlessen te volgen. Het creatieve proces inspireerde haar en sindsdien zet ze haar fantasie om in abstracte beelden. “Ik zou niet figuratief kunnen schilderen,” legt Marlon uit. “Afbeeldingen van de werkelijkheid zouden me teveel inbinden, waardoor ik in mijn fantasie belemmerd word. Schilderen betekent voor mij een vorm van ontsnapping uit de dagelijkse realiteit. Het is als het ware de achterkant van de ‘zakelijkheid’ die je leven iedere dag bepaalt. Beide werelden brengen me in balans.”

1,5 minuut uitzending
Haar werk viel ergens op, waardoor RTL 4 aan de bel trok. Ook Marlon heeft geen idee waar ze gespot is. Ze is het ook vergeten te vragen tijdens de opnames. “Het was best wel pittig en eerlijk gezegd viel ook een beetje tegen dat de opnames vaak over moesten. De opnametijd nam bijna vier uur in beslag. Uiteindelijk blijft er een uitzending van 1,5 minuut over. Van te voren stuurden ze met het script op. Daarin stonden onder meer de vragen die gesteld zouden worden. Zo kon ik me wat voorbereiden. De praktijk echter was dat er veel tekst meerdere keren opnieuw ingesproken moest worden. Soms zat er een niet bedoeld geluidje door, of versprak ik me. Toch ben ik blij dat ik het heb gedaan. Het was een leuke ervaring en het genereert een nieuwe vorm van publiciteit.”

Stay patient en trust your journey
Haar schilderijen bestaan uit acrylverf, veelal aardse tinten. Ze worden opgebouwd uit meerdere lagen die met kwast, spons, paletmes en vingers worden opgebracht. Die gelaagdheid geeft het werk niet alleen diepte en beleving, maar symboliseert voor haar ook de diepere betekenissen van haar werk. Haar kopers zijn enthousiast. ‘Door het lichtere centrum krijgt het kilometers diepte, waar je blik in wordt gezogen’, is een van de vele positieve reacties. Een andere koper spreekt van ‘.. een mysterie te scheppen dat je steeds weer uitdaagt tot verder kijken om te ontrafelen wat je nu precies ziet'. Het schilderij dat in de uitzending wordt besproken, is getiteld ‘Stay patient en trust your journey’. “Het is een rechthoekig schilderij met veel aardse tinten. Daarop heb ik harde en zachte lijnen aangebracht. Ze verwijzen naar de prettige en minder prettige gebeurtenissen uit het leven, eigenlijk naar alles wat op je pad komt.”

Geen opvallende kleuren
Marlon exposeert buiten coronatijd veel op kunstmarkten en in semipublieke ruimten als het Streekziekenhuis SKB en het Slingeland Ziekenhuis. Haar publiek is de wat oudere kunstminnaar die zich rustig en geïnteresseerd ‘verliest’ in haar werk. “Ik kan op een kunstmarkt aanwijzen wie wel en wie niet in mijn schilderijen geïnteresseerd zijn. Mensen met opvallend gekleurde kleding bezoeken zelden mijn kraam. Als iemand een schilderij wil kopen dan mag hij of zij het altijd mee naar huis nemen om te zien of het inderdaad de juiste keuze is. Het liefst zelfs ga ik mee. De lichtval thuis bijvoorbeeld kan erg afwijken van de buitenlucht of de afmeting kan toch tegenvallen. Ook als iemand mij een opdracht geeft, wil ik weten waar het komt te hangen en hoe de sfeer daar is.”


www.marlongrootzevert.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden