Ds. Freerk Hovinga. Foto: Leander Groote

Ds. Freerk Hovinga. Foto: Leander Groote

Woord van de pastor | Freerik Hovinga

Algemeen

Jaarwisseling

Van ouds is het einde van het jaar een tijd van achteromzien. Allerlei lijstjes vliegen ons om de oren, over wat het beste boek was van het afgelopen jaar, de beste film, de beste acteur, enz. Dit jaar zal vooral de geschiedenis ingaan als het Coronajaar. Bijna het gehele jaar al en nog steeds komen er allerlei getallen voorbij over het aantal besmettingen en over de ziekenhuisopnames. De getallen zijn nog steeds verontrustend hoog. Achter al die cijfers gaat heel wat menselijk leed schuil. Hoeveel mensen hebben het afgelopen jaar niet afscheid moeten nemen van een dierbare of zijn zelf ziek geworden en hebben last van de naweeën ervan? En hoeveel mensen ondervinden wel niet nadelige financiële gevolgen van de crisis?
Hoe beperkt ook, vorige week hebben we Kerstfeest gevierd. Gelovigen vieren dan uiteraard de geboorte van het Christuskind, die in de nacht geboren werd, als gebaar en als teken van liefde van Godswege. Kerstfeest wordt ook wel het feest van het licht genoemd. We vieren dat het licht sterker is dan het donker, dat het duister niet het laatste woord heeft. Daarom wordt dit feest van oudsher ook gevierd in het donkerste deel van het jaar, juist wanneer de dagen weer beginnen te lengen. Over een paar weken zullen we dat alweer merken dat het lichter wordt.
Er zijn ook andere lichtpunten in deze donkere tijd. Dat is natuurlijk de komst van een vaccin. Als lichtpunt zie ik ook de ongekende saamhorigheid die dit jaar naar voren kwam. Er zijn mooie initiatieven ontstaan om elkaar te helpen, vaak met hele praktische dingen, met boodschappen doen bijvoorbeeld. Of ik hoor hoe de een de ander belt en vraagt: ‘Hoes`t met oe?’ Er is even contact, even horen hoe het gaat. Het stelt misschien niet eens zoveel voor, maar het wordt ontzettend gewaardeerd. Het zijn de kleine gebaren van aandacht en van omzien naar elkaar die het doen.
Het is een gedachte die we eeuwen terug al bij de joodse mystici vinden. Zij wisten dat een beetje licht veel duisternis kan verdrijven. Wanneer we naar elkaar omzien, al is het maar in het klein, helpen we mee om het licht te verspreiden. Al die beetjes licht kunnen een hoop duisternis verdrijven. Ik geloof dat dat echt het verschil kan maken in deze tijd. Als we elkaar helpen en elkaar bijstaan, wordt deze tijd voor veel mensen een stuk draaglijker.
Gezondheid, licht en vrede gewenst voor het nieuwe jaar!


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant