Het kunstwerk van Harry Leurink op het plafond van de Staringkoepel bij Lochem is geïnspireerd door Starings gedicht ‘Herdenking’, waarin een zwaluw voorkomt. Foto: Arend Heideman
Het kunstwerk van Harry Leurink op het plafond van de Staringkoepel bij Lochem is geïnspireerd door Starings gedicht ‘Herdenking’, waarin een zwaluw voorkomt. Foto: Arend Heideman

Zwaluw thema voor poëziefestijn in Gelselaar

Algemeen

GELSELAAR - Voor de populaire poëziewedstrijden in het Achterhoekse dorp Gelselaar is dit jaar ‘zwaluw’ gekozen als thema. De poëziewedstrijden vormen een onderdeel van de jaarlijkse Appeldag, die wordt gehouden op zaterdag 9 oktober. Dan kan de zwenkende en zwierende zomergast zich met Nederlandse en Nedersaksische poëzie bij de dichtersvogels leeuwerik en nachtegaal voegen.

Het grensoverschrijdende poëziefestijn – vanwege het coronavirus in 2020 wereldwijd ook digitaal te volgen – trok de afgelopen twee jaren veel deelnemers en oogstte grote waardering. Het krijgt met het vogelthema een passend vervolg. Begin oktober werden er de dichters Annette von Droste-Hülshoff uit Duitsland en A.C.W. Staring uit de Achterhoek belicht, in wier werk de zwaluw prominent voorkomt.

Raakvlakken met Bie Winkels
De geliefde, dicht bij mensen nestelende vogel heeft ook allerlei raakvlakken met de organiserende Stichting Bie Winkels, die is genoemd naar een eeuwenoude boerderij. De laatste bewoner kreeg in 2017 een hoofdrol in het in boek ‘Dorp zonder zwaluwengewelf’. Kinderen voerden een jaar eerder bij Winkels het toneelspel ‘Als de zwaluw ons verlaat’ op, dat is gebaseerd op een verhaal van de nauw met Gelselaar verbonden schrijver H.W. Heuvel.

Nederlands en Nedersaksisch
Bij de poëziewedstrijden van de Stichting Bie Winkels wordt opnieuw gewerkt met twee categorieën. Zo is er een poëziewedstrijd voor wie dicht in het Nederlands en een wedstrijd voor wie de voorkeur geeft aan een Nedersaksische streektaal. Deze combinatie pakte de afgelopen jaren goed uit. Inzendingen kwamen binnen uit alle delen van het land en zelfs uit België. De organisatoren richten voor de streektaal hun werving deze keer nog nadrukkelijker ook op deelnemers uit Duitsland.

Informatie en spelregels
Gedichten voor deze poëziewedstrijden moeten voor 15 september digitaal (als Word-document bij een e-mailbericht) worden ingezonden, via het e-mailadres appeloogsten@gmail.com. Over de spelregels en andere zaken rond het poëziefestijn wordt geïnformeerd via het blog over de Appeldag.


www.appeldag.blogspot.com

Boerenzwaluwen in boerderij Stokkink in Gelselaar. Foto: Arend J. Heideman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant