Boy van den Berg, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Rob Weeber

Boy van den Berg, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Rob Weeber

‘De naam ‘Boy’ verwijst naar mijn oom, Engelandvaarder’

Algemeen

Boy van den Berg Lid in de Orde van Oranje-Nassau

BERKELLAND - Het besluit tot toekenning van het lintje was in november 2020 al genomen, maar het zou voor Needenaar Boy van den Berg (75) nog tot 26 april duren voordat burgemeester Joost van Oostrum het bericht overbracht. “De uitreiking volgde drie dagen later op het gemeentehuis. Ik werd om 08.50 thuis opgehaald door een antieke brandweerauto van het museum in Borculo, mijn geboorteplaats. Daarna stapten we bij de brandweerkazerne in Borculo in een open auto over en reden we naar het gemeentehuis.”

Door Rob Weeber

Boy van den Berg werd in 1974 huisarts in Neede en beëindigde zijn loopbaan in 2005. Na ruim 31 jaar regelmatig zestig uur in de week te hebben gewerkt, vond hij het welletjes. “Vanaf het moment dat ik stopte, bedacht ik me dat ik me voor de gemeenschap wilde inzetten. Zeilen bijvoorbeeld was altijd al mijn passie. Na mijn pensionering werd ik daarom vrijwillig scheepsarts voor de Stichting Zeilschip Eendracht en voer jarenlang met jongeren naar onder meer de Caraïben en Suriname. In 2016 besloot ik te stoppen met het werk. Formeel moet je op 67-jarige leeftijd stoppen en ik had al een paar jaar dispensatie gehad.“

Naast het zeilen was hij actief in de PKN. Zo regelde hij voor de diaconie de verkoop van de Stichting Hervormde Uitvaartonderneming Neede. De stichting werd in 1985 opgericht, maar in 2009 weer verkocht omdat de activiteit niet meer bij de kerk paste. Ook werd hij de tijdelijke manager van de verschillende gebouwen van de PKN in Neede. Tegenwoordig is Boy nog steeds betrokken bij de kerk als kerkenraadlid en ouderling pastoraat. Regelmatig ook bezoekt hij mensen thuis voor ‘gewoon’ een praatje. “Omdat ik vanuit mijn praktijktijd veel mensen ken, wordt ik nog regelmatig buiten aangeklampt voor een praatje. Dat is niet alleen leuk, maar ook zinvol werk."

Ander vrijwilligerswerk betrof het penningmeesterschap van de Kisveldschool tussen 1984 en 1992. In die tijd werd de oude school aan de Borculoseweg afgebroken. Ook was hij betrokken bij de oprichting van de Stichting Busje 2009 (Vlearmoesbus) en Buurtbusplusneede (buurtbus lijn 198).”

Zoals zovelen heeft hij nooit de verwachting gehad een lintje te krijgen. “Vrijwilligerswerk staat voor mij los van wel of geen lintje. Dat lintje overkomt je. Natuurlijk waardeer ik de inspanningen van de mensen die het aangevraagd hebben. Blijkbaar zijn er veel mensen die mijn inspanningen waarderen, meer dan ik vermoedde.”

Een mooie afsluitende anekdote is die over zijn naam. “Voluit heet ik Adriaan Boy. Maar toen mij vader mij op het gemeentehuis in Borculo kwam aangeven, wilde de ambtenaar de naam niet inschrijven. Mijn vader moest ervoor naar de rechtbank om het toch gedaan te krijgen. De naam verwijst naar mijn oom die Engelandvaarder was. De Engelsen noemden hem namelijk altijd ‘boy’. Helaas is hij in 19944 omgekomen in Nijmegen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant