Gerri met een glazen Madonna beeldje. Foto: Rob Stevens
Gerri met een glazen Madonna beeldje. Foto: Rob Stevens

Gerrie weet alles van glas

Algemeen

REKKEN - Glas, het lijkt zo alledaags. Maar schijn bedriegt. Wie Gerrie Slütter-Peterkamp de verhalen hoort vertellen die schuilen die achter de verschillende objecten in haar glas-museum, weet beter. Zondagmiddag 6 juni gaat haar museum in Rekken voor het eerst open, van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoekers dienen zich aan te melden, er wordt gewerkt met tijdsloten van een uur met een maximum van 8 personen.

Door Rob Stevens

Gerrie woonde als begin twintiger op kamers in Nijkerk. Dat is veertig jaar geleden. Toen begon het verzamelen van glaswerk eigenlijk. De eigenaar van een winkeltje in de buurt voor ‘huishoudelijke artikelen, kolen en petroleum’, stopte ermee. Ze kocht er een roomstelletje van geel glas en een schaaltje van roze Duits glas. Deze eerste aanwinsten hebben ook een plek in een van de vitrines in ‘Gerrie’s Glasmuseum’. En dat is meteen het aantrekkelijkste van haar museum. Bij elk object heeft Gerrie wel een verhaal. En bovendien weet ze gewoon heel veel van glas: van de historie, van de manier van vervaardigen, de verschillen per land, belangrijke fabrieken, glasontwerpers en glasblazers in Europa en de wereld.

Gerrie Slütter-Peterkamp: “Het heeft even geduurd, maar zondag staat het dan eindelijk te gebeuren, de opening van mijn glasmuseum. Johan, mijn man, en ik hebben vorig jaar de deel afgetimmerd, alles geverfd en een nieuwe achterdeur in de gevel gezet. Ik vond dat het er echt als een museum uit moest komen te zien. De glasverzameling staat nu mooi overzichtelijk tentoongesteld in een aantal grote nieuwe vitrinekasten.”

Oranjemarkten, kringloopbedrijven, rommelmarkten en het internet zijn het jachtterrein van Gerrie’s eeuwigdurende zoektocht naar glas. Zo miste ze nog drie eierdopjes van een setje die ze van haar zus kreeg. Die vond ze bij toeval in de kringloopwinkel in Groenlo. Alleen vond ze die te duur, 4,50 euro per stuk. Toen ze een paar weken later met diezelfde eierdopjes bij de kassière kwam zei die: “Die verkopen we normaal voor maar 25 cent”. Daarmee werd dat deel van haar verzameling compleet. Op een dergelijke manier liep ze ook een ‘Beatrix vaasje’ tegen het lijf, uit 1938, gemaakt ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix. Gerrie: “Die herkende ik van een foto op internet. De prijs, die ik er voor betaalde was 1,95 euro.” Het doet haar dan deugd als ze op internet hetzelfde object voor vele malen meer dan het betaalde bedrag tegenkomt. Ze heeft ook een gebruikt wijwaterbakje, gekocht bij de Kringloopwinkel van de Vincentius-vereniging in Groenlo. Ze weet dat er daar maar heel weinig van zijn gemaakt omdat er geen markt voor was. Toen Gerrie vijftig werd vroeg ze al haar gasten om één stuk oud glaswerk als cadeau. Dat is hoe Gerrie in de loop van een groot aantal jaren haar museuminventaris bij elkaar heeft verzameld.

Het is allemaal persglas in haar museum, industrieel vervaardigd glas. Geperst in mallen of met de mond geblazen in een vorm. Elk land heeft daarbij zijn eigen vormen, patronen en kleuren, veranderend in de loop van de tijd. In Nederland is Leerdam natuurlijk bekend als glasstad. De glasverzameling is wisselend gerubriceerd, op tijdperk, producent, stad - en land van herkomst of de toepassing zoals gebakschalen, parfumstellen, zeepdozen, etc. etc.. Het oudste glaswerk in haar verzameling stamt uit 1880, de begintijd van geperst glas. Dit vaasje is met de mond in de vorm geblazen.

En niet alleen in het museum is glas te vinden. Ook in de woonkamer van Gerrie en haar man Johan prijken een aantal mooie veelkleurige objecten op de vensterbank. Glas uit Leerdam, ontworpen en geblazen door Arie van Loopik. Van Loopik is begonnen als blazer voor glasontwerper Andries Copier, de bekendste Nederlandse ontwerper van gebruiks- en sierglas. Bijna zestig jaar bepaalde hij het gezicht van de Glasfabriek Leerdam.

Gerrie’s Glasmuseum, Huttendijk 4, 7157 BN Rekken, Tel. 06-20918162, open vanaf 6 juni op woensdagmiddag / vrijdagmiddag / zondagmiddag, openingstijden 13.00 tot 17. 00 uur. Het museum werkt volgens de Corona richtlijnen, met opgave en tijdsloten.


www.gerriesglasmuseum.nl

Gerri in het museum. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant