Altijd spektakel bij de waterhindernis tijdens de cross. Foto: Rob Stevens
Altijd spektakel bij de waterhindernis tijdens de cross. Foto: Rob Stevens

Bollert Brons ademt regionale paardensporttraditie

NOORDIJK - Zaterdag en zondag was het weekend van ‘De Bollert Brons’. Het jaarlijks evenement voor ruiters en amazones in het buitengebied van Noordijk met een lange traditie van tientallen jaren. 

Door Rob Stevens

Van oudsher is ‘De Bollert’ Brons een cross country voor ruiter en paard, waarbij alle deelnemende combinaties op drie onderdelen met elkaar de strijd aangaan: de dressuurproef, het springparcours en het spectaculaire onderdeel de cross. Er wordt gereden in verschillende klassen. Op sommige onderdelen en klassen worden regiokampioenschappen verreden. En dat alles speelt zich af in het mooie natuurgebied ‘De Bollert’. De hoofdprijs is een bronzen paard. Het gebied waar het evenement plaats vindt en het materiaal waar de hoofdprijs van is gemaakt geeft de naam aan dit hippische evenement: Bollert Brons. Jaarlijks komen er zo’n vier à vijfduizend bezoekers.

Wie zaterdag het evenement bezoekt zet de auto op het ‘parkeerweiland’ tegenover het terrein van het evenement. Daar staan de trailers opgesteld met daarin de paarden die gereed worden gemaakt voor de klus die ze deze dag moeten klaren. Op het terrein aan de andere van de weg zijn ruiters aan het inrijden. Even verderop is het springparcours aan de gang. Een ruiter die de laatste hindernis heeft genomen krijgt succes toegewenst voor de cross. Uit de speakers zijn als een rustgevende achtergrondmuziek de prestaties van ruiters te horen op de diverse hindernissen van het springconcours (“Ruiter 33 zonder fout op hindernis vijf en zes.” “Ruiter 31 is gefinished met een geweldige eindtijd van 5.40.”). 

De organisatie van dit evenement is traditiegetrouw in handen van de Needse ruitervereniging De Pasruiters. De uitslagen op de diverse onderdelen van de Bollert Brons zijn te vinden op de website van de KNHS, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie: www.mijnknhs.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden