Gemeentehuis Berkelland. Foto: Rob Weeber

Gemeentehuis Berkelland. Foto: Rob Weeber

Gemeentelijke begroting 2022

Algemeen

BERKELLAND - Veel gemeentes verkeren financieel in zwaar weer. De overheveling van landelijke taken naar de gemeenten heeft extra kosten met zich meegebracht die maar moeilijk te beheersen blijken. Met name de kosten in het zorgdomein, zoals voor de jeugdzorg, drukken zwaar op de begroting. Gemeentes roepen daarom al geruime tijd om extra gelden uit het gemeentefonds. Ook Berkelland. 

Door Rob Stevens 

Die oproep is nu vervuld. De groei (of daling) van het gemeentefonds wordt bepaald aan de hand van de ontwikkeling van (een gedeelte) van de rijksuitgaven. Wethouder Gerjan Teselink is verheugd dat het rijk na Prinsjesdag eenmalig met 3,3 miljoen euro extra voor Berkelland over de brug kwam, waaronder 2,5 miljoen euro voor de jeugdzorg. De rest van het bedrag kan de nieuwe gemeenteraad in 2022 besteden. Dit is immers de laatste begroting voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
De gemeente denkt in haar collegeperiode het een en ander te hebben bereikt van het collegeprogramma ‘Samen investeren in Berkelland’. Als voorbeeld noemt ze, naast de inzet op een kwalitatief sterke voorzieningenstructuur, onder andere de bouw van woningen voor jongeren en ouderen, de revitalisering van de centra van grotere kernen en wijken die een ‘groene’ opknapbeurt hebben gekregen.

Het is door de extra rijksbijdrage gelukt om voor volgend jaar een sluitende begroting aan te bieden aan de gemeenteraad én een sluitend meerjarenperspectief. Wat betekent de begroting voor Berkellanders? De Onroerende zaakbelastingen stijgen in 2022, zoals vorig jaar is bepaald, met 6 procent. Er komt een eenmalige korting voor het gebruik van de riolering en de afvalstoffenheffing. De korting op het riool bedraagt 35 euro, de korting op de afvalstoffenheffing is ongeveer 20 procent. Het tarief hangt af van de grootte van de container. 

Sportverenigingen met een eigen accommodatie worden gecompenseerd voor de OZB, kosten voor de gemeente bedragen 70.000 euro. De raad heeft via een motie afgedwongen dat dat ook moet gelden voor de cultuursector. Het college schat in dat dat 80.000 euro zal kosten. 

De wethouder constateert een schommeling in de rijksbijdragen. Het is volgens Teselink moeilijk daar op te begroten. Terwijl de toezichthoudende provincie wel een sluitende meerjarenbegroting van Berkelland wil zien. De begroting is voor iedereen in te zien via een speciale web-app. De app is te vinden op www.gemeenteberkelland.nl onder het kopje ‘financiële stukken’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant