Morgen zal in veel winkelstraten het straatbeeld weer een stukje levendiger zijn. Foto: Rob Weeber
Morgen zal in veel winkelstraten het straatbeeld weer een stukje levendiger zijn. Foto: Rob Weeber

Winkels gaan open op zaterdag, ook in Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - De ondernemers zijn het zat. Overal in het land zeggen ondernemers dat ze hun deuren open gooien om klandizie te ontvangen. Velen hebben de zaterdag uitgekozen om de lockdown te doorbreken, op een enkele plaats gebeurde dat vandaag al. Ook in Berkelland zullen morgen op veel plaatsen de winkeldeuren wagenwijd worden opengegooid om eindelijk weer te kunnen doen waarvoor de winkels zijn bedoeld.

Menig ondernemer staat het water inmiddels aan de lippen. De zaken liggen vol met handelswaar en door de gedwongen winkelsluiting is die al wekenlang onaangeroerd. Bij modezaken staat de volgende collectie al te dringen en moet er worden ingekocht voor het volgende jaar; maar met de zeer beperkte verkoop van de huidige collectie, zijn de middelen opgedroogd en zitten vele winkeliers met de handen in het haar. 

Protest
Daarom werd de druk steeds groter om tegen de regels in de winkels te openen. Maar de boetes die bij handhaving volgen zijn voor de meeste kleine ondernemers niet te betalen. Maar morgen gaat het toch gebeuren: ook in Berkelland gaan in de meeste plaatsen de winkels open. Het wordt gedaan als een ludiek protest tegen de lockdown-maatregelen. En de hoop is zo meer druk op het kabinet te zetten, zodat die wat toegeeflijker wordt bij het versoepelen. “We zijn zoals iedereen in afwachting van de persconferentie in Den Haag vanavond”, zegt Quinten Dikschei, regisseur Zorg en Veiligheid van gemeente Berkelland. “Op Ruurlo en Borculo na, hebben veel ondernemersverenigingen in Berkelland zich bij ons gemeld met de mededeling dat zaterdag de winkels open zullen zijn. Het gaat om een ludieke actie, een protest. Wij zullen daarom als gemeente coulant omgaan met de regels. We gaan wel met ondernemers in gesprek, zoals we altijd met die partijen in gesprek zijn.”

Er zullen morgen in principe geen boetes worden uitgedeeld aan winkeleigenaren. “Er is ook bij de gemeente veel begrip voor de situatie van ondernemers die het heel zwaar hebben door alle maatregelen in de voorbije bijna twee jaar. We snappen de hunkering naar een situatie waarin ze gewoon open kunnen. Wij hebben als gemeenten ook een pleidooi gehouden om meer mogelijkheden te bieden aan winkeliers.”

Maar het is niet zo dat Berkelland vanuit dat begrip winkeliers de ruimte geeft om de landelijke regels te overtreden. Binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland is er overeenstemming dat de geldende regels wel moeten worden nageleefd. Al zal men eerst in gesprek gaan met de ondernemer en niet direct beboeten. “Maar als toch regels blijvend worden overtreden dan ontkomen we daar niet aan.”

Dikschei heeft er alle vertrouwen in dat het gezond verstand zegeviert in Berkelland. “Zaterdag zal een bijzondere dag worden, met de ludieke opening. Zo lang iedereen zijn gezond verstand gebruikt, komt het goed.”

Catshuisberaad
Vanuit Den Haag sijpelen vrijdagmiddag de eerste berichten door dat het kabinet tijdens het Catshuisberaad zou hebben besloten meer ruimte gaat geven aan winkeliers. Open tot 17.00 uur en klanten mogen binnen, ook zonder afspraak. Wel komt er naar verluidt een beperking van het aantal klanten per vierkante meter, dat binnen mag zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede