Werken aan de lichaamshouding bij de KunstKring Ruurlo, met een korte cursus Ismakogie. Foto: PR

Werken aan de lichaamshouding bij de KunstKring Ruurlo, met een korte cursus Ismakogie. Foto: PR

Korte cursus Ismakogie kan bevrijdend werken

Cultuur

RUURLO – Voor wie allang van plan was om iets aan zijn/haar houding te doen, geeft Henny Heuff weer een korte cursus Ismakogie in de grote zaal van het Kulturhus in Ruurlo. Voor mensen die wel een facelift zouden willen, maar niet aan zich willen laten sleutelen, om het verouderingsproces tegen te houden en/of klachten verminderen? Voor hen is deze cursus bedoeld.

Ismakogie is een houding- en bewegingsleer, ontwikkeld door de Oostenrijkse professor Anne Seidel die zelf heel oud is geworden. Op basis van haar grote anatomische kennis ontwikkelde ze een systeem van oefeningen en bewegingen die rekening houden met de lichamelijke processen.

Vaak ontstaan vermoeidheid, hoofdpijn, nekklachten en rugklachten door een verkeerde manier van zitten, lopen en staan, op het werk en thuis. Ismakogie biedt oefeningen waardoor men deze klachten kan wegnemen of voorkomen. Het gaat hierbij om bewegingen die men, bijna onzichtbaar, dagelijks kan doen en waarvoor men geen speciale kleding nodig heeft. Bij het doen van de oefeningen werkt de beoefenaar zich niet in het zweet en hij of zij krijgt er ook geen blessures van. Met Ismakogie is met een minimum aan inspanning een maximaal resultaat te behalen, zo weet Henny Heuff, die de cursus geeft. “Als je de oefeningen vaak blijft doen, blijft je lichaam beter in model, ook naarmate je ouder wordt.”
Alle oefeningen helpen klachten en kwalen te voorkomen of, als men die klachten al heeft, om ze te verminderen, stelt zij. Het bijzondere is dat deze manier van bewegen de hele dag door moeiteloos samengaat met alle dagelijkse bezigheden: op het werk, in huis, in de auto, in het vliegtuig of in de rij voor de kassa. Of iemand nu staat, zit, loopt of ligt.

Henny Heuff geeft al sinds 1979 les in Ismakogie aan onder meer voetbalelftallen en op sportscholen. Als oprichtster van de Anne Seidel Ismakogie Vereniging in Nederland spreekt ze op tal van binnen- en buitenlandse congressen over deze methode. In 2020 werd ze koninklijk onderscheiden voor haar verdiensten op dit gebied.

De cursus kost 55 euro en vindt plaats op dinsdag 23 en 30 mei en 6 juni, steeds van 14.00 tot 15.30 uur in Kulturhus Ruurlo. Aanmelden kan via https://kunstkringruurlo.nl/cursussen/ismakogie/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant