Molenaar Dick Hiddink. Foto: Rob Stevens
Molenaar Dick Hiddink. Foto: Rob Stevens

Nationale molendag in dwangmolens

Cultuur

EIBERGEN - Het weekend van 14 en 15 mei was het Nationale Molendag. Honderden molens in het hele land openden hun deuren voor het publiek. Ook in Berkelland. De Stichting Eibergse Molens heeft twee molens in beheer: de Piepermolen in Rekken en de Mallumse watermolen in Eibergen. De Rekkense molen draait op wind, die in Eibergen op de waterstroom van de Berkel.

Zaterdag ontving molenaar Dick Hiddink in de Mallumse watermolen in Eibergen belangstellenden om hen te vertellen over en te laten zien hoe het vermalen van graan tot meel in zijn werk gaat. Het molenaarsechtpaar Geert en Marianne Hebels verkochten meel en bakten pannenkoeken. Voor het pannenkoekenbeslag werd uiteraard gebruikgemaakt van een mix van verschillende ter plekke ambachtelijk gemalen graansoorten. Op zaterdag 14 mei was de Piepermolen ook de hele dag in bedrijf. En op zondag was de molen ook open voor bezoek.

De Mallumse Molen komt al in geschriften uit de twaalfde eeuw voor. Later in de achttiende eeuw zijn er op die plek in Eibergen twee molens in bedrijf, een koren- en een oliemolen. Beide molens brandden een keer af en werden herbouwd. In 1917 werd de oliemolen gesloopt. De Piepermolen dateert uit de achttiende eeuw. Het was de tijd dat er nog sprake was van dwangmolens. Boeren uit de regio moesten hun graan op speciaal daarvoor aangewezen molens laten malen. De beide molens van de Stichting waren ook ‘dwangmolens’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede