Een achttal ambachtslieden van Handwerkgroep Den Olden Tied uit Lichtenvoorde lieten verschillende oude ambachten zien. Foto: Jan Hendriksen
Een achttal ambachtslieden van Handwerkgroep Den Olden Tied uit Lichtenvoorde lieten verschillende oude ambachten zien. Foto: Jan Hendriksen

Week van de Agneta molen succesvol afgesloten

Cultuur

RUURLO – Stichting Vrienden van de molen Agneta kijkt met grote voldoening terug op de ‘Week van de Agneta molen’. Zaterdag werd de ‘feestweek’, die in het teken stond van het twintigjarig bestaan van de stichting en georganiseerd werd in aanloop naar de Nationale Molendagen op zaterdag 14 en zondag 15 mei, afgesloten met een gezellige oude ambachtenmarkt en met optredens van het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder. Honderden belangstellenden kwamen in de loop van zaterdag een kijkje nemen. “We hebben alleen maar hoogtepunten gekend”, glundert voorzitter Jelle Wierda van de stichting. 

Door Jan Hendriksen

Terwijl vrijwilligers van Stichting Vrienden van de molen Agenta de bezoekers tekst en uitleg gaven over de werking en geschiedenis van de uit 1851 daterende molen werkten de handen van een achttal ambachtslieden van de Handwerkgroep Den Olden Tied uit Lichtenvoorde gestadig door en schraapten de zangers en zangeressen van Schouder aan Schouder hun kelen voor nog een optreden op het buitenterrein van de molen. Onder aanvoering van voorzitter Gerard Molenveld van Den Olden Tied lieten een touwdraaier, een mandenmaker, en stoelenvlechter, een bezembinder, een midwinterhoornblazer, een kaarsenmaker en een vrouw die Staphorster stipwerk maakte hun authentieke handwerk zien. Ook de Malle Jan die de gehele week op het Kerkplein had gestaan was met medewerking van de familie Overbeek weer terug bij de molen gebracht. Naast de afsluitende ambachtenmarkt en de optredens van Schouder aan Schouder bestond de ‘Week van de Agneta molen’ onder meer uit het bezoek van leerlingen van drie basisscholen aan de molen, het Moederdagconcert van de Ruurlose Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust bij de molen en de presentatie van het boek ‘Een klap van de molen’. 

Prachtig boek
‘Een klap van de molen’ is een prachtig kleurrijk kijk-, blader- en leesboek geworden met voor elk wat wils. Fraaie foto’s, tekeningen en verhelderende teksten voor zowel diegenen die slechts globaal in de molen is geïnteresseerd als voor hen die meer over de techniek, de achtergrond en de geschiedenis willen weten. Het is namelijk een boeiend boek geworden dat iedere Ruurloër eigenlijk in bezit moet hebben en waarop de molenaars echt trots mogen zijn. Het boek ‘Een klap van de molen’ is voor 19,95 euro verkrijgbaar bij het VVV kantoor, Everwennink Gemak, The Readshop in Ruurlo en natuurlijk tijdens de openingsuren op zaterdag op de molen aan de Borculoseweg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede