Andra Weg werd als lid van Extinction Rebellion aangehouden op de A12. Foto: PR

Andra Weg werd als lid van Extinction Rebellion aangehouden op de A12. Foto: PR

Berkellandse fractievoorzitter GroenLinks stond ook op de A12

Maatschappij

BERKELLAND - Andra Weg is fractievoorzitter voor GroenLinks in de raad van Berkelland. Op zaterdag 28 januari was ze één van de klimaatactivisten van Extinction Rebellion die de A12 in Den Haag blokkeerden. Ook zij werd opgepakt. Haar zorg om het klimaat bracht haar daartoe. Andra Weg: “Niemand wilde daar staan. Dat moest niet nodig zijn.”

Door Rob Stevens

Weg werd uit de blokkade getrokken en bracht daarna een groot deel van de dag door in een sporthal. Dat klinkt zwaarder dan het was, de sfeer was ronduit gemoedelijk. De GroenLinksleidster is zeer doordrongen van het wetenschappelijk feit (“En dat is geen mening!”, benadrukt ze), dat ons gedrag de klimaatcrisis veroorzaakt.
Haar deelname aan de blokkade trok regionaal in kranten en andere media nogal de aandacht. Weg: “Maar dat is natuurlijk ook de bedoeling, die aandacht voor de klimaatcrisis is nodig. Ik heb het nodige gecommuniceerd via allerlei kanalen. De politiek reageert gewoon te langzaam op deze crisis. Het houdt mij bezig. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Verandering is nodig. Dat geeft ook een worsteling in de eigen keuzes. Sinds twee jaar ben ik actief als klimaatcoach. We leven te veel in luxe. Het gros van de mensen leeft er maar wat op los. Klimaatbewust leven is lastig. Ik help mensen tot een kleinere ecologische voetafdruk te komen.”

Goed georganiseerd
De klimaatorganisaties zijn volgens haar goed georganiseerd. Deze actie bijvoorbeeld stond al langer op het programma. Weg was goed voorbereid op de demonstratie. Ze stapt zaterdag al vroeg op de trein naar Den Haag, samen met nog iemand uit Eibergen. In Vorden en Zutphen sluiten meer actievoerders aan. Via een app worden demonstranten geïnformeerd. De organisatoren instrueren en trainen deelnemers hoe ze zich moeten gedragen. Opdat er geen geweld wordt gebruikt en geen spullen worden vernield. Deelnemers worden in groepen ingedeeld, veelal op basis van herkomst. In haar geval Gelderland en Overijssel. Maar er zijn ook zogenaamde affiniteitsgroepen: ambtenaren, wetenschappers, landbouwers, etc.. Deelnemers hebben tijdens de blokkade elk ogenblik de vrijheid uit de demonstratie te stappen.
Andra Weg is in Berkelland bekend als fractievoorzitter van GroenLinks. Ze heeft in haar omgeving wel een aantal sympathieke reacties gehad. “En kritiek”, zegt ze, “is er altijd.” Ze wordt nog wel eens voor gek verklaard. Terwijl het volgens haar juist gek is dat er niet meer mensen actief zijn in de klimaatbeweging. De politiek is te traag. Er wordt te veel op korte termijn gedacht. Het algemeen belang wordt niet gediend. De grote oliemaatschappijen als Shell en ExxonMobil hebben veel invloed en verdienen geld ten koste van het milieu en de toekomst van onze kinderen. Ze vindt dat bijna corrupt.

Gebrek aan besef
Weg is geschokt door het gebrek aan besef over de klimaatcrisis bij mensen, het gebrek aan urgentie. Welke richting we op moeten? Volgens haar staat de samenleving onder druk, zoals de jeugdzorg en gezondheidszorg. Veel mensen hebben last van een burn-out. Er is een eerlijker verdeling van kansen nodig, meer gelijkgestemdheid en een goed sociaal fundament. Ze pleit voor beleid binnen de grenzen van wat de aarde aankan. Met een lokale economie en coöperatieachtige constructies. Met meer aandacht voor dat waar mensen gelukkig van worden: de zon, bomen en aandacht voor elkaar. “Als het nodig is zal ik weer op de A12 staan, en het is nodig.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant