Het mannenkoor tijdens een repetitie in voorbereiding op het kerstconcert. Foto: Jaime Lebbink
Het mannenkoor tijdens een repetitie in voorbereiding op het kerstconcert. Foto: Jaime Lebbink JAIMELEBBINK

Benefiet-kerstconcert door het Borculo’s Mannenkoor

Muziek

BORCULO - Het Borculo’s Mannenkoor geeft, na twee jaar, weer een kerstconcert. Op donderdagavond 15 december vanaf 20.00 uur zingen de Borculose mannen, gesteund door leden van het Vordens Mannenkoor, het Ulfts Mannenkoor en sopraan Irene Hoogveld, prachtige kerstliederen  in de r.k.-kerk in Borculo. 

Het wordt een bijzonder kerstconcert dit keer, om verschillende redenen. De belangrijkste is dat het koor, door het geven van dit concert de gedachte van Kerstmis, het feest van vrede, wil delen met de vluchtelingen uit Oekraïne. Er is in deze regio een aantal Oekraïners gehuisvest, in Borculo op de Leostichting, maar ook in omliggende plaatsen. Mensen die anno 2022 door de oorlog in hun land, nu ver van huis, van familie en vrienden zijn en terugverlangen naar hun eigen land. Het BMK wil daarom de Oekraïense vluchtelingen in deze kersttijd graag een warm gevoel geven, het gevoel dat we aan hen denken en dat ze niet alleen staan.
Het concert wordt eveneens bijzonder omdat een aantal leden van het Vordens en het Ulfts Mannenkoor spontaan hun medewerking aan dit concert hebben toegezegd en daarmee het BMK op een zinvolle manier muzikaal gaan ondersteunen. De uitvoering krijgt nog meer glans door de medewerking van de sopraan Irene Hoogveld, die, begaan met het lot van de vluchtelingen, belangeloos wil komen zingen op dit benefiet-kerstconcert. Geboren in Duiven, volgde ze de muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle en studeerde af aan het befaamde Guildhall Conservatorium in Londen. Maar ze blijft binding houden met haar geboortestreek, want zij is weliswaar klassiek zangeres, op Europees niveau, gespecialiseerd in opera en moderne klassieke muziek, maar ze zingt ook operafragmenten in het Achterhoeks en Sallands dialect.

Het concert is niet alleen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, maar is toegankelijk voor iedereen die zich wil voorbereiden op het kerstfeest. Er worden kerstliederen gezongen van over de hele wereld, met dit keer wat meer nadruk op Oost-Europese kerstliederen, ook uit Oekraïne. Maar natuurlijk ook bekende Nederlandse, Duitse en Engelse kerstliederen. Om enkele liederen met name te noemen: de majestueuze liederen Joy to the World en Transeamus, de feestelijke kerstgroet Feliz Navidad en natuurlijk het wereldwijd meest bekende kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht

En met welke samenzangliedliederen kun je voor dit kerstconcert meer verwelkomd worden dan met de liederen Wij komen tesamen en Nu sijt wellecome, en je één voelen met het indringende en ontroerende lied: Ere zij God. De koorleden willen de Oekraïense vluchtelingen bijzonder welkom heten met een uitnodiging in het Oekraïens, met daarnaast de Nederlandse uitnodiging voor iedereen die naar dit kerstconcert wil komen luisteren.

Het concert staat onder leiding van dirigent Christo Guenov. De entree is een vrije gift, ten behoeve van de wederopbouw van Oekraïne.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede