De 'gewone' spreeuw is een bijzondere vogel. Foto: Jean-Jacques Boujot
De 'gewone' spreeuw is een bijzondere vogel. Foto: Jean-Jacques Boujot

Thema-avond IVN en KNNV: ‘De spreeuw: bijzonder gewoon’

Natuur

EIBERGEN - Natuurverenigingen IVN en KNNV in Eibergen organiseren een thema-avond over een veel voorkomende vogel. Op woensdagavond 10 april vertelt natuurgids Kevin Collins over ‘De spreeuw: bijzonder gewoon’. De sturnus vulgaris, zoals de wetenschappelijke naam luidt, waarbij vulgaris de gewone vorm van deze soort aanduidt, is een zangvogel, die opvalt door z’n imitaties van geluiden en zang van andere vogelsoorten, het spectaculaire ballet van de zwerm én z’n prachtige kleuren en spikkels. Wie z’n paasei zou schilderen als het verenkleed van deze bijzondere vogel, maakt grote kans op de prijs voor mooiste paasei.

Spreker Kevin Collins is een ervaren en veelzijdige natuurgids. Tijdens een dagelijkse wandeling in de buurt van zijn huis in Enschede werd Kevins aandacht gegrepen door deze veel voorkomende vogel die zorgeloos rond hipte op het gras. Hij bleef staan, keek eens beter en was onder de indruk van deze vogel, met zijn spikkels en uitgebreide zangrepertoire. De spreeuw heeft hem nooit meer losgelaten en Kevin heeft inmiddels vele uren onderzoek besteed aan deze gewone, maar vooral ook bijzondere vogel. Tijdens de thema- avond vertelt Kevin alles over de spreeuw. Waar komt de spreeuw vandaan? Hoe veroverde hij de wereld? Hoe bouwt de spreeuw zijn nest en waarom maakt hij zoveel verschillende geluiden? De spreeuw leeft waar mensen ook leven. Kevin zal aandacht besteden aan de invloed van de mens op de spreeuw en de plaats die spreeuwen in onze cultuur innemen. Zo is de spreeuw een inspiratiebron geweest voor componisten en komt zijn naam voor in spreekwoorden.

Bijzondere aandacht is er uiteraard voor het ‘spreeuwenballet’, de fascinerende zwermen vogels waar we soms tegen de schemering van kunnen genieten. Waarom doen ze dat en vooral ook hoe? Wie bepaalt de bewegingen van de zwerm en hoe voorkomen ze botsingen?
Na deze avond heeft de bezoeker ongetwijfeld een ander en completer beeld van deze bijzonder gewone en welbespraakte vogel.

De thema-avond is op 10 april in De Huve, Grotestraat 52 in Eibergen. Aanvang is om 20.00 uur en rond 22.00 uur eindigt de bijeenkomst. Spreker Collins is in het dagelijks leven docent aan Hogeschool Saxion in Enschede. Daarnaast is hij onder meer IVN-vrijwilliger en voorzitter van Stichting Vleermuizendorp Neede. Hij heeft al eerder lezingen over de koekoek en over vleermuizen verzorgd voor IVN en KNNV Oost Achterhoek. De entreeprijs bedraagt 5 euro; IVN- en KNNV-leden betalen 3 euro.

De 'gewone' spreeuw is een bijzondere vogel. Foto: Pierre-Selim Huard

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant