Afbeelding

Oerend Smart | Beach vibes

Opinie

Ik ben geen strandmens. Waar anderen uren kunnen bakken op een handdoek, zoek ik het liefst de schaduw op. En die enkele keer dat ik wandel langs de branding, geniet ik echt wel van het uitzicht, maar mopper ik in mezelf dat het zo lastig loopt. Bovendien krijg ik rillingen van opgedroogd zout op m’n lichaam. Voor mij dus geen strandvakantie of een middagje Zandvoort. Gelukkig is er een alternatief, gewoon hier in de Achterhoek!

Beach vibes. Ik hou ervan. Maar zoals @dinand64 reageerde op Twitter: ‘Van die rare wörde, doar doot ze doar neet an. Ie wilt gewonig zwemmen?’ Nee. Ik ben niet zo’n zwemmer. Vroeger wel. Ik zwom jarenlang wedstrijden; in zwembaden en iedere zomer in plassen, kanalen en rivieren. Als kind dook ik graag De Berkel in en ik draaide mijn hand niet om voor een paar keer het Hambroek op en neer. Nadat ik op mijn negentiende hyperventilatie kreeg tijdens een triatlon, is dat onbezorgde plezier eigenlijk nooit meer teruggekomen. 

Ik heb wel graag water in de buurt. Tijdens een wandeling loop ik met genoegen langs beken, sloten en poelen. En in onze tuin geniet ik van drinkende musjes in de vijver, een onverwachte plons wanneer een vis over het water duikt, de schittering van de zon, de af en aan vliegende bijen die het riet erg interessant vinden, de parende waterjuffers. Daar kan ik uren naar kijken. 

Maar het strandgevoel is toch iets anders. Dat is voor mij wat minder natuur, wat meer gezelligheid: wanneer de temperatuur oploopt, met een drankje aan het water, met z’n tweeën of met vrienden, eventueel met een muziekje, met fijne luie stoelen of een bank, maar in ieder geval met andere mensen om naar te kijken. En uiteraard is dat ook hier in de Achterhoek te vinden. 

Afgelopen week opende in Hengelo bistro De Smederij. Dat klinkt niet echt als ‘beach’ maar je zult je verbazen. In de tuin waan je je aan het strand: lekker barbecueën, in een loungechair met je voeten in het zand, in de zon of onder een schaduwdoek en ‘s avonds met gezellige lampjes of kaarslicht. En mis je hier het water? Ga dan eens naar de waterskibaan bij het Stroombroek of naar restaurant Het Karpermeer in Aalten. Toen ik op deze plekken voor het eerst het terras opliep, wist ik niet wat ik zag: wat een heerlijk relaxt sfeertje.

Eén van de verborgen parels is het strandje bij de Leemputten in Zwolle (bi’j Grolle). Zwemmen verboden, maar je kunt er waterfietsen. Ik hou het graag bij een rustig hoekje aan het water met m’n voeten in het zand onder een rieten parasolletje. Strandsfeer gegarandeerd! En die zonsondergang dan? Daarvoor ga je naar Beachclub MEER in Winterswijk! Met een biertje of een cocktail in je hand zie je de zon langzaam wegzakken aan de overkant van het Hilgelo. Je kunt hier zelfs je vrienden gek maken met de mooiste foto’s op Instagram. ‘Waar was jij…?’ In de Achterhoek!

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede