Barchem fungeert al vele jaren als herstart locatie voor de hardloopwedstrijd voor studenten. Foto: PR.

Barchem fungeert al vele jaren als herstart locatie voor de hardloopwedstrijd voor studenten. Foto: PR. 

Batavierenrace doet na drie jaar Barchem weer aan

Sport

BARCHEM - In april of mei klinkt jaarlijks vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. De 50ste editie van de Batavierenrace zal van start gaan op vrijdagavond 29 april 2022. De route loopt zaterdag 30 april van het centrum van Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. En zoals al meer dan vier decennia de traditie is vindt in Barchem zaterdag rond het middaguur en herstart van het hardloopevenement voor studenten plaats. Door corona vond in de afgelopen twee jaar een digitale versie van de race plaats.

Door Jan Hendriksen

De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (zestien heren- en negen damesetappes). Er nemen ieder jaar ongeveer 8.500 atleten aan deel, allen studenten. Aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records. Kortom, een jaarlijks terugkerend mammoetevenement met een uniek karakter: een mengeling van topsport en zwoegend recreëren. De Batavierenrace is de laatste jaren, zeker in de studentenwereld, maar ook daarbuiten, een begrip geworden. In voorgaande jaren werden reportages over de Batavierenrace bijvoorbeeld uitgezonden door regionale en nationale radio- en televisieomroepen en jaarlijks staat de race onder andere in vele andere gedrukte media.

Batavierenfeest
Na de finish van de Batavierenrace rond 18.00 uur volgt jaarlijks het grootste studentenfeest van de Benelux op de campus van Universiteit Twente in Enschede. Naar schatting zijn er 13.000 studenten die op verschillende locaties van de campus uit hun dak gaan. De organisatie van het feest ligt in handen van het Evenementenbureau van Universiteit Twente.

Ontstaan
In 1972 kwamen enkele Nijmeegse studenten zo enthousiast terug van een estafetteloop in Zweden, dat ze een dergelijk evenement ook in Nederland wilden organiseren. In navolging van de Batavieren, die in 50 voor Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 namen zo’n 600 studenten deel aan de eerste Batavierenrace. Aan deze eerste race dankt de Batavierenrace haar naam, maar vanwege infrastructurele problemen is het traject verplaatst. Sinds 1974 lopen de atleten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de rustieke Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele kleine wijzigingen na, is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede