Theo Venderbosch, Daisy Tetteroo en Pieter Heijboer (v.l.n.r.). Foto: Rob Stevens

Theo Venderbosch, Daisy Tetteroo en Pieter Heijboer (v.l.n.r.). Foto: Rob Stevens

Noaberbus dé oplossing voor vervoer in de regio

Vervoer

NEEDE - Voor de reguliere vervoersmaatschappijen kan een fijnmazige dienstregeling in onze regio financieel klaarblijkelijk niet uit. Dat ervaren veel mensen als een gemis, met name als de eigen mogelijkheden om ergens te komen beperkt zijn. Voor hen is de Noaberbus een welkome oplossing.

Door Rob Stevens

Als je niet over eigen vervoer beschikt en niet zo mobiel bent is dat lastig. Voor Daisy Tetteroo (18) uit Neede bijvoorbeeld. Zij heeft een aangeboren loopbeperking en loopt met een looprek. Daardoor kan ze geen gebruik maken van de normale busverbinding. Maar haar ouders werken allebei en ze moet bijna dagelijks naar het Graafschap College in Groenlo voor haar mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.
Daisy: “Een kennis wees ons op de Noaberbus. Het is te danken aan de vrijwilligers van de Stichting Naoberbus dat ik deze opleiding heb kunnen doen. De chauffeurs brengen mij nu al een aantal jaren bijna dagelijks naar Groenlo. Dat zijn gezellige ritjes. Sinds kort heb ik mijn rijbewijs en nu ben ik op zoek naar een eigen auto met aangepaste bediening. Als dat lukt komt er een eind aan héél véél ritjes. Ik loop nu twee dagen per week stage bij Kinderopvang Villa BonBini in Neede. Volgend jaar worden dat vier dagen.”

Koetjes en kalfjes
Vrijdag is Theo Venderbosch haar chauffeur. Hij is één van de 25 vrijwilligers van de Noaberbus. Onderweg van school naar huis wordt er ontspannen gekletst over koetjes en kalfjes. Venderbosch: “Daisy is een pientere meid hoor! Die had al die jaren haar rooster scherp in het hoofd en stond altijd precies op tijd klaar. Ik zal haar gezelligheid missen.”
Theo vertelt dat de clientèle van de Noaberbus over het algemeen bestaat uit wat oudere mensen die dankzij de Naoberbus nog ergens kunnen komen. Bij vrienden en kennissen, hun clubje, de supermarkt of het ziekenhuis bijvoorbeeld. Voor wie afhankelijk is van anderen is dat heel belangrijk. In de bus is er dan een praatje met de chauffeur die, als dat echt nodig is, ook nog wel eens een helpende hand wil bieden met boodschappen binnen brengen of iemand in de bus helpen.

Maatwerk
Pieter Heijboer is sinds kort voorzitter van de Stichting Naoberbus. Heyboer: “De Noaberbus biedt maatwerk. Op afspraak halen en brengen we klanten van deur tot deur binnen de gemeente Berkelland én naar Groenlo en Lochem. Al tien jaar lang zijn dat jaarlijks vijfduizend klanten. Een enorm aantal. Dat doen we voor prijzen die vergelijkbaar zijn met andere vervoersmaatschappijen. Wie gebruik wil maken van de Noaberbus dient lid te worden. Een lidmaatschap kost dertig euro per jaar. De stichting heeft momenteel 175 leden.”
Een rit boeken met de Noaberbus kan via de plannerstelefoon: 06-13839915. Dat nummer is dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur. Na 12:00 uur staat de voicemail aan. Op de voicemail kan men de aanvraag voor een rit inspreken. De planner belt dan de andere dag terug.


www.naoberbus.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant