Rien ter Veen in de buurtbus. Foto: Rob Stevens
Rien ter Veen in de buurtbus. Foto: Rob Stevens

Riens allerlaatste rit met de buurtbus

Vervoer

EIBERGEN - Vrijdag om 15.50 uur vertrekt Rien ter Veen voor zijn laatste rit. Met de buurtbus wel te verstaan. Drie uur later om 18.42 rijdt hij die dag voorbij de laatste halte bij de Meergaarden rechtsreeks door naar garage Berenpas om voor de allerlaatste keer de bus af te tanken en te stallen. Rien wordt dinsdag 12 december tachtig, de leeftijd waarop volgens de regels van vervoersmaatschappij Arriva chauffeurs dienen te stoppen.

Door Rob Stevens

Rien ter Veen heeft vanaf het allereerste begin het ontstaan van de buurtbus meegemaakt. De acht persoons bus, lijn 199, rijdt elke werkdag van Eibergen via Rekken naar Haaksbergen. De Vereniging Buurtbus Eibergen Rekken Haaksbergen draait geheel op vrijwilligers.

Rien heeft voor zijn vertrek nog wel even tijd voor een ‘bakkie’ bij de Meergaarden waar chauffeurs tijdens diensttijd een kop koffie kunnen nuttigen of gebruik maken van het toilet. Ter Veen: “De buurtbus is een welkome aanvulling op de voor grotere maatschappijen niet rendabele trajecten in plattelands regio’s. De buurtbus is er gekomen dankzij de samenwerking tussen provincie, gemeente en Arriva. Arriva heeft in 2016 45 nieuwe buurtbussen aangeschaft voor de regio Achterhoek en Rivierenland. Arriva betaalt de kosten van onderhoud en stalling en dergelijke. We hebben daarvoor altijd goed samengewerkt met garage Grooters. Nu Grooters weg is heeft Berenpas dat onder dezelfde condities overgenomen. Daar staat tegenover dat we vierduizend passagiers per jaar moeten vervoeren.”

Een plaats als Rekken heeft veel aan de buurtbus. Voor de aansluiting op Haaksbergen en Eibergen. Het is dan ook geen toeval dat Rien zich nog een voorval juist in Rekken herinnert. Hij wou een klant oppikken langs de weg toen alle passagiers scandeerden: “Hij is vol! Hij is vol!” De passagier die in stapte kon plaatsnemen op de allerlaatste plek achter in de bus. Er is een dienstregeling en er zijn officiële haltes voor het in- en uitstappen. Toch komt Rien met veel verhalen waarbij hij, mits de dienstregeling dat toe laat, een heel klein ommetje maakt om passagiers ter wille te zijn. Bijvoorbeeld omdat iemand met twee loodzware tassen met boodschappen loopt te zeulen.

De buurtbus begint elke werkdag om 06.50 uur bij De Meergaarden in Eibergen om via Rekken naar Haaksbergen te rijden. Om 18.17 uur vertrekt de laatste bus weer bij het busstation in Haaksbergen. Er zijn tien haltes, maar klanten kunnen ook op een willekeurige plek op de route in- of uitstappen (wel even de hand opsteken), mits de bus er veilig kan stoppen. In de bus kan men via een pinbetaling een kaartje kopen of in- en uitchecken met een OV-pas.

Het in stilte in het donker aftanken en stallen van de buurtbus door Rien ter Veen bij Berenpas kwam er vrijdag niet van. Daar staan namelijk die avond dan een aantal collega-chauffeurs en leden van het bestuur hem op te wachten. Om hun dank uit te spreken voor zijn tien jaar inzet als chauffeur, bestuurslid en voorzitter van de Vereniging Buurtbus Eibergen Rekken Haaksbergen. De buurtbus is één van die voorzieningen die draait op vrijwilligers om zo de leefbaarheid van het platteland op peil proberen te houden.

Rien ter Veen deed vrijdag zijn laatste rit als chauffeur van de buurtbus. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant