Bewoners van het J. W. Andriessen toosten op de nieuwe tuin. Foto: Linda Bisperink

Bewoners van het J. W. Andriessen toosten op de nieuwe tuin. Foto: Linda Bisperink

Er valt wat te beleven in de nieuw geopende tuin bij J.W. Andriessen

Wonen

BORCULO - De Belevingstuin bij J.W. Andriessen aan de Koppeldijk in Borculo is afgelopen donderdag officieel geopend. Het gewenste voorjaarszonnetje maakte helaas plaats voor fikse regenbuien waardoor de festiviteiten naar binnen moesten worden verplaatst. Maar dat mocht de pret niet drukken. Want het werd een gezellig, feestelijk moment waar bewoners en hun familie, medewerkers van Careaz, vertegenwoordigers van de fondsen en omwonenden bij aanwezig waren. “We zijn ontzettend dankbaar voor de inzet en de vasthoudendheid van alle betrokkenen. En natuurlijk voor de gelden die we, vanuit fondsenwerving door de Stichting Vrienden van Careaz, ontvingen om dit project te realiseren”, zegt Eline Franck, regiomanager bij Careaz. “Het was een hele klus om te klaren, maar met een prachtig resultaat; er wordt nu al volop van het buitenzijn genoten.”

In de nieuwe tuin staat ‘de beleving’ centraal. Ontspanning in de buitenlucht waarbij de zintuigen als ruiken, horen, zien, voelen en proeven worden geprikkeld. Waar men elkaar ontmoet. En waar beweging wordt gestimuleerd door uitnodigende wandelpaden en enkele beweegtoestellen. “Dat zorgt niet alleen voor ontspanning maar is goed voor de algehele gezondheid”, zegt Joëlle Lammertink, bewegingsagoog en betrokken bij de totstandkoming. “Het heeft een positief effect op de kwaliteit van leven voor mensen. Daarnaast werkt meer beweging preventief tegen allerlei klachten waar de meeste ouderen mee te maken krijgen, zoals bijvoorbeeld een verslechterde bloedsomloop of stijfheid in gewrichten.”

Afgelopen november werd de tuin aangeplant met de hulp van bewoners, medewerkers, vrijwilligers en lokale ondernemers. Langzamerhand begint de tuin te tonen hoe deze eruit gaat zien als de planten tot wasdom komen. In de verhoogde plantenbakken zijn kruiden en sla gepland en staan de aarbeienplantjes al volop in bloei. In de plantenbedden naast de wandelpaden is een enorme diversiteit aan zomerbloeiers te vinden. Met het groeizame weer van de afgelopen dagen, schept dit verwachtingen voor een zonovergoten zomer waarin volop van de tuin kan worden genoten.

“We hopen dat de tuin een plek wordt waar óók omwonenden met plezier naar toekomen”, zegt Eline Franck. “Ze kunnen er fijn ontspannen en elkaar en de bewoners van J.W. Andriessen ontmoeten. Even een gezellig praatje maken met de buren. Want sociale contacten zijn voor iedereen waardevol en hoe fijn is het om deze te onderhouden in zo’n mooie buitenruimte.”

Om de oudere beweegtoestellen aan te kunnen vullen met nieuwe toestellen is nog aanvullende financiering nodig. Fondsen die dit project een warm hart toedragen zijn dan ook van harte welkom zich te melden bij de Stichting Vrienden van Careaz J.W. Andriessen via Anita Oldenhave (e-mail anita.oldenhave@careaz.nl / tel. 088-110 6000).

De versierde tuin bij de hoofdingang van het J.W. Andriessen. Foto: Linda Bisperink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede