Johan Hofstede gaat met pensioen. Foto: Roel Krabben
Johan Hofstede gaat met pensioen. Foto: Roel Krabben

Johan Hofstede viert pensioen, maar stopt nooit

Zakelijk

BELTRUM - “Ik heb het nog nooit zo goed gehad als nu.” Nog voor Johan Hofstede van Hofstede Tweewielers een vraag gesteld krijgt, begint hij het gesprek. Hij is 67 jaar geworden en blikt terug op 50 jaar ondernemerschap. Het waren gouden tijden, en nu is het tijd om het stokje over te dragen aan zoons Mark en Peter. Maar stoppen? Dat nooit. 

Vijftig jaar ondernemerschap
Johan had er geen moeite mee het bedrijf over te dragen. “Ik had direct een goed gevoel bij mijn jongens. Tuurlijk zijn er soms meningsverschillen, zo blijven we scherp. Maar het is belangrijk om vertrouwen te geven en niet in de weg te lopen. Toen ik de handtekening zette, werd ik wel even emotioneel.” Vijftig jaar ondernemerschap, er is in de afgelopen jaren veel veranderd, zo blikt Johan terug. “Het was een andere tijd. Mijn vader ging nog langs de deuren om fietsen te verkopen, en dan overdag de kroeg in om erop te proosten! Ja, Bernhard ‘van de Smid’ is nog altijd een begrip. Het mooie is dat ik hem terug zie in mijn jongens. Mark is goed in klantbinding. Hij heeft een gunfactor. En Peter is commercieel sterk. Hij houdt zich bezig met marketing en verkoop en zet ons op de kaart. Dat is ook de kracht van Hofstede. We zijn allemaal goed in iets anders, maar we streven naar hetzelfde: de klant centraal. Ik ben enorm trots op mijn zonen!”

Hardwerkende vakidioten
Dat Hofstede Tweewielers uiteindelijk zou uitgroeien naar meerdere filialen (naast Beltrum heeft de zaak ook filialen in Ruurlo, Borculo en Groenlo) lag niet direct in de lijn der verwachting. “Ik hoor het mijn schoonvader nog zeggen: ‘Geen filialen Johan, personeel zorgt voor problemen.’ En nu hebben we vier filialen met vijftien werknemers. Problemen met personeel hebben we niet. Onze werknemers zijn jonge, hardwerkende vakidioten. Ze leren mij zelfs nog nieuwe dingen! We vormen een hechte club. Daarom zijn we begin dit jaar een weekend naar Dublin geweest, grandioos! Daarover kun je een heel ander artikel schrijven…”

‘Ik kan toch niet de hele dag biljarten?’
Met zijn pensioen in het vooruitzicht is Johan weer begonnen met biljarten. “Dat ik kan helpen als ik wil, maar dat het niet meer hoeft. Dat geeft vrijheid. En in biljarten ben ik inmiddels beter dan ooit. Ik ga alleen maar vooruit.” Aan stoppen met werken denkt Hofstede senior echter nog lang niet. “Op mijn eerste pensioendag sta ik om half 9 op de zaak in Beltrum om, net als altijd, de dag samen te beginnen. Ik kan toch niet de hele dag biljarten?”          

Tijdens het paasweekend nodigt Johan alle belangstellenden uit voor ‘Johans Pensioenaanbiedingen’. Klanten profiteren van aanbiedingen onder het genot van een hapje en drankje en vermaak. 


www.hofstedetweewielers.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant