Wies de Koeijer en Jeroen Postma (r) bij hun Natuurhuis in Neede. Foto: Rob Weeber
Wies de Koeijer en Jeroen Postma (r) bij hun Natuurhuis in Neede. Foto: Rob Weeber

Berkelland beleeft eerste toeristische Open Dag

Zakelijk

BORCULO – Wat is er waar te doen in Berkelland op toeristisch en recreatief gebied? Dat was het gezamenlijke uitgangspunt van ruim dertig ondernemers in de sector en de Stichting Achterhoek Toerisme voor de organisatie van de eerste Open Dag in Berkelland.

Door Rob Weeber

Zondag kon iedereen die daarvoor belangstelling had, een kijkje nemen bij de deelnemende bedrijven. Algemeen kan geconcludeerd worden dat wie er even tussenuit wil of een alternatieve vorm van vakantie vieren zoekt, prima in Berkelland terecht kan. Er is voor ieder wat wils. Het aanbod evalueert en verbreedt, wordt echter niet per se luxer, maar wel wat veelzijdiger en exotischer.

Niet ver van de Hambroekplas ligt camping Oetdoor. Het unieke aan deze locatie is dat het geheel naar Scandinavisch model is opgezet. Eigenaar is Manon Hollink (33), voormalig reisorganisator en gericht op de ‘Scandinavië Experience’. “De coroanatijd zette mijn reisorganisatie voor Scandinavië op on hold. Dat was het moment voor mij om te kijken naar andere mogelijkheden in de toeristische sector. Dat werd uiteindelijk camping Oetdoor, een overnachtingsplek om van het buitenleven te genieten. Het concept is volledig gestoeld op een Scandinavische Experience, inclusief het ‘allemansrecht’.”

Dat laatste houdt in dat de gasten gratis gebruik kunnen maken van faciliteiten als kano’s, sups en speciale pannen om op houtvuur te stoken. Op iedere plek mag dan ook gestookt worden. Naast de kampeerplekken voor tent, caravan of camper, zijn er ook 4 zogenaamde Stuga’s, traditionele Zweedse houten huisjes in de kenmerkende kleuren rood en wit. Voor meer informatie: https://oetdoor.nl/

Op zoek naar de nieuwe Max Verstappen
Een bijzondere aanbod is ‘Race Mania’, het racen met elektrisch aangedreven raceauto’s op een binnenbaan bij Gastronomie De Luifel in Ruurlo. De ruimte herbergt maar liefst acht racebanen, waaronder twee professionele banen. Patrick Lehman (54) is de uitbater en verzamelde alles op racebaangebied wat los en vast zat. “Ooit werd er privé bij ons ingebroken en bij het opruimen van het glas, stuitte ik op de oude racebaan onder het bed van mijn dochter. In plaats van de baan te verkopen, kocht ik zelf alles op wat ik kon vinden. Zo verzamelde ik één grote ‘dozenzooi’, waardoor ik uiteindelijk de bomen door het bos niet meer zag. Dankzij de mensen van het Repair Café Ruurlo, is uiteindelijk toch Race Mania ontstaan. We zijn nu de grootste van Europa.”

De indooractiviteit, vooral gericht op de wintermaanden, is zowel voor gezinnen als groepen. Het minimum aantal deelnemers is acht, het maximum aantal racers is 32. Daarnaast zijn zogenaamde ‘vangers’ nodig, mensen die de uit de baan gevlogen auto’s opvangen en terugzetten. De zaal biedt capaciteit tot maximaal 100 man. Voor meer informatie: https://www.racemania.nl/

Camping en glamping 
Kleinschalige recreatie met vooral ook ruimte voor jonge gezinnen, dat is de opzet van camping Schoneveld, gelegen op de grens van Berkelland en Lochem. De bestaande boerencamping werd in 2020 overgenomen door Willem (36) en Hellen Huitema (37). Zij investeren niet alleen in ruimte, natuur en rust, maar vooral ook in gezelligheid. “In de zomermaanden hebben we hier vooral jonge gezinnen staan,” legt Hellen uit. “Kinderen kunnen hier veilig buiten en binnen in de overdekte speelruimten spelen. We stoken ook regelmatig een vuurtje met de gasten. Wie rust wil, kan beter buiten het seizoen komen.” Overnachten kan niet alleen op een van de 23 kampeerplaatsen maar ook in een van de glampingaccomodaties, zoals de ‘Dome tent’. Dit is een grote koepeltent waar ze zelf sanitair, airco, een keukentje en een slaapplaats hebben ingebouwd. Vanaf de zitplaats kijk je mooi over het landschap uit. Voor meer informatie: https://www.campingschoneveld.nl/

‘Yurten’ met alpaca’s
Nog kleinschaliger is het Land van Kempers van eigenaar Natasja Kardos (55). Zij zocht zeven jaar terug een locatie voor de ontvangst van kleine gezelschappen en kwam in Geesteren terecht. Haar B&B bestaat uit een echte yurt, of ger (huis). De ger, het woord yurt is de Russische variant, is een ronde, draagbare Mongoolse tent die door de nomaden in de steppengebieden van Centraal Azië wordt gebruikt als onderkomen. “Traditioneel is de linker zijde het domein van de man en staat rechts de keuken,” legt Natasja uit. “Maar hoewel onze tent origineel is, hebben we hier geen vaste indeling. Ook het sanitair is buiten de tent gehouden.”

Bij het binnenkomen van de tent komen de felle kleuren je tegemoet. Tafel en stoelen, alles origineel, bijvoorbeeld, zijn fel oranje met een gekleurd bloemmotief. Alle tentdelen zijn onderling bevestigd met riemen en touwtjes. Het centrale dakgedeelte is gezekerd door een lang touw tot de grond met daaraan een zware steen. Nergens is een schroef of spijker aanwezig. “Dat laatste kan ook niet als je er mee rondtrekt,” legt Natasja uit.

De ger is het gehele jaar door te huur. Er is ruimte voor twee personen. Op verzoek echter kan er een extra bed bijgeplaatst worden. Ook verzorgt Natasja er workshops voor kleine groepen. Daarnaast kan kennis gemaakt worden met alpaca’s. Hun vacht wordt na het afscheren lokaal gespind tot wol. Voor meer informatie: https://hetlandvankempers.nl/

‘Paradijs’
Het Natuurhuis in Neede is een initiatief van ondernemers Wies de Koeijer (29) en Jeroen Postma (35). Beide hadden een droom om een natuurhuis te bouwen en zo omringd te zijn door een ‘paradijs’. Die droom kwam uiteindelijk tot stand door een toevallig ontmoeting. “De eerste keer dat we elkaar tegenkwamen, was op een feest in Praag in 2014“, vertelt Jeroen. De volgende ontmoeting was in 2016 en vanaf dat moment hielden we contact.”

De droom was een natuurhuis als vakantiehuis, geen B & B. In 2020 liepen ze toevallig tegen een 1 hectare groot bosperceel aan en toen konden ze aan de slag. “Met behulp van vrienden, familie en crowdfunding, hebben we het natuurhuis in twee jaar zelf opgebouwd,” legt Wies uit. “Het moest een ontwerp worden met natuurlijk vormen en bijna geen hoeken. Maar ook weer niet een perfecte cirkel. De buitenwand bestaat uit kalk, dat ademt goed, de binnenwanden uit leem. Mijn drijfveer voor de bouw was een plek te creëren op aarde waar ik me thuis voel, waar ik terug naar de essentie kan.”

Je Ware Natuurhuis wordt het gehele jaar bewoond, vier maanden door Wies, vier maanden door Jeroen en vier maanden door gasten die het afhuren. Voor meer informatie: https://www.natuurhuisje.nl/vakantiehuisje/68075

Sinterklaasmusuem
Het Sinterklaasmuseum in Neede is een particulier initiatief van Arie (75) en Tineke (71) Kornegoor. Arie was zelf hulpsinterklaas in de jaren tachtig van de vorige eeuw en Tineke begon met het verzamelen van spullen rondom Zwarte Piet. Die hobby groeide uit en in 2009 besloten ze de garage te verbouwen en een museum in te richten. “Ik denk dat we inmiddels duizenden objecten hebben hier, zoals bekers, beeldjes, borduurwerk, boeken, bladmuziek en elpees. Uitbreiden gaat nog slechts mondjesmaat. Niet alleen wordt de aanschaf steeds duurder, maar het moet ook nog iets toevoegen hier”, legt Tineke uit.

Het museum is het gehele jaar geopend, tenzij het echtpaar afwezig is. “In het begin was dat best wennen, legt ook Arie uit. “Dan stond je in de zomer in je korte broek uitleg te geven over Sinterklaas aan bezoekers. Gelukkig wendde dat snel.” De coronatijd heeft er ook voor gezorgd dat er nauwelijks nog groepen naar binnen komen. Op zich is dat voor het echtpaar geen probleem. Gezinnen bijvoorbeeld komen allemaal met hetzelfde doel en veel gerichter naar het museum. Voor de kinderen is er de kinderkast, waar ze spelletjes vinden, poppenkastpoppen en verkleedspullen.

Tijdens het bezoek leggen beide graag de historie uit rondom het kinderfeest. “Het is van oorsprong een religieus feest,” legt Arie uit en het heeft niets met de slavernij te maken. De bruine Piet is voor de TV ontstaan, want dat kwam beter over dan een zwart gezicht. Alleen die beide kleuren vindt je dus terug bij ons. Wij blijven bij de oorsprong van het verhaal.” Voor meer informatie: https://www.vvvneede.nl/zien-doen/sinterklaasmuseum/

De aarde
Een rondleiding door Museum De Scheper is vooral een belevenis waarbij de Eibergse en regionale geologische, archeologische en historische vondsten van oprichter en amateurarcheoloog Herman Schepers te zien zijn. De tijdlijn overbrugt de periode van de oertijd tot aan de moderne tijd. Door middel van beeld, geluid en authentieke voorwerpen kunnen de bezoekers deels interactief kennis nemen van het verleden. Er is zelfs een Tijdmachine waarin het ontstaan van aarde en maan wordt uitgelegd. In de diverse vitrines liggen gevonden voorwerpen die uit (zeer) lang vervolgen tijden dateren.

Verder bezit het museum een indrukwekkende collectie werken van de Needse dominee-dichter Willem Sluiter en de Eibergse schrijver Menno ter Braak. Ook worden er regelmatig wisseltentoonstellingen ingericht, zoals over de oude industrie in Eibergen en over het oude, boerenleven in Eibergen. “Het museum wordt momenteel flink onderhanden genomen,” legt bestuurslid en rondleider Frans Bomer uit. Het wordt allemaal wat interactiever, geïllustreerd met de bijpassende objecten. De planning is dat we eind 2024 gereed zijn.” Voor meer informatie https://museumdescheper.nl/.

Arie en Tineke Kornegoor in hun Sinterklaasmusuem. Foto: Rob Weeber
Patrick Lehman bij een van zijn professionele racebanen van Race Mania. Foto: Rob Weeber
Natasja Kardos in de ger op Land van Kempers. Foto: Rob Weeber
Willem en Hellen Huitema in een van de Dome-tenten op Camping Schoneveld. Foto: Rob Weeber
Manon Hollink in haar gemeenschapsruimte met vuurhaard op camping Oetdoor. Foto: Rob Weeber
Plakkaat van het ontstaan van de aarde in Museum De Scheper. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant